Boka gratis hembesök / Bli kontaktad

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna inför ett kommande köp och för de som redan har en installation. Vill du ha personlig hjälp så är du alltid välkommen att kontakta oss.


Inom vilket område har du frågor?

Planerar för pool

Vad ska jag tänka på innan jag bygger pool?

• Placering i trädgården
• Krävs bygglov
• Storleken på poolen
• Valet av poolmaterial
• Uppvärmning av poolen
• Belysning i poolen
• Rengöring och underhåll av poolen
• Kostnad (installationen, tillbehör, drift)
• Bygga själv eller anlita poolbyggare

Mer info om vad man ska tänka på innan man bygger pool

Vad är fördelarna med en glasfiberpool jämfört med andra typer av pooler?

• Prisvärda
• Snabb installation
• Lång livslängd
• Lätt att underhålla
• Låga driftskostnader.
• Kan användas året runt.
• Finns i en mängd olika storlekar och former
• Håller en jämn temperatur.

Mer info om fördelarna med en glasfiberpool

Var ska man placera poolen i trädgården?

Den bästa placeringen för poolen beror på flera faktorer.
Här är några saker att tänka på när du väljer placering:
• Sol: Kanske man vill ha kvällssol i poolen där man har eventuell pooltrappa eller bänk. En solig plats bidrar dessutom till uppvärmning av vattnet.
En plats som ger tillräckligt med privatliv kan hjälpa till att skapa en avkopplande och avslappnad atmosfär runt poolen.

• Utrymme: Det bör vara tillräckligt med utrymme runt poolen för att kunna erbjuda en bra yta där man umgås och slappnar av.

• Anslutning till huset: Det kan vara bra om poolen är nära till ditt hus så det är lätt att gå mellan pool och hus. Samt att man placerar eventuell trappa mot huset.

• Vind: Försök att välja en plats som skyddas från starka vindar, det hjälper till att hålla vattnet i poolen lugnt och förhindrar att skräp och föroreningar åker ner i poolen.

Boka ett gratis hembesök, så hjälper vi dig att välja den bästa platsen för din pool och ge dig råd om hur du kan utnyttja din trädgård på bästa sätt. Spa o Bad hjälper dig hela vägen från planering till en färdig installation.
Läs mer

Vad är skillnaden mellan olika poolmaterial (plast, glasfiber, betong, rostfritt)?

Det finns flera olika typer av material som används för att bygga pooler, varav plast, glasfiber, betong och rostfritt är de vanligaste.
Plastpooler är ofta billigare än andra typer av pooler. De är också mer flexibla än betongpooler, vilket gör att de kan anpassas till olika typer av terräng. Plastpooler är dock inte lika hållbara som andra typer av pooler och kan lätt skadas.
Glasfiberpoolerna är gjorda av glasfiberarmerad plast, vilket gör dem mycket mer hållbara än vanliga plastpooler (PP och liner). De är också lätta att installera och kan anpassas till olika typer av terräng. Glasfiberpoolerna är dock ofta dyrare än plastpooler.
Betongpooler är gjorda av betong och armerad med stål. De är dyrare, installationen tar lång tid. Betong eller murade pooler kläs oftast med en plastliner eller med klinker som är väldigt dyrt och mindre bra i nordiska klimat.
Rostfria pooler är gjorda av rostfritt stål, som är ett mycket hållbart och korrosionsbeständigt material. Rostfria pooler är ofta dyrare än andra typer av pooler, men ger en modern look och är lätta att underhålla.
Det är viktigt att tänka på dina specifika behov och budget när du väljer material för din pool. Det kan vara en bra idé att prata med en poolspecialist eller entreprenör för att få mer information om de olika materialen och vad som skulle passa dig bäst.
Läs mer

Ökar värdet på huset om jag bygger pool?

En pool i trädgården ökar inte bara din livskvalitet, det kan också öka värdet på ditt hus. En pool kan ge ditt hem det där lilla extra som skiljer det från andra hus på marknaden. Så om du överväger att bygga en pool, tänk på det inte bara som en investering i din egen livskvalitet, utan också som en investering i värdet på ditt hem.
Läs mer

Behövs bygglov för att bygga pool?

Om du planerar att bygga en pool i din trädgård kan det vara nödvändigt att ansöka om bygglov. Bygglov behövs för att säkerställa att byggnationen uppfyller alla krav på säkerhet, hälsa och miljö.
Det är viktigt att du kontaktar din lokala kommun för att få information om vilka regler och bestämmelser som gäller för byggande av pooler i din specifika region. Detta kan variera beroende på platsen för poolen, poolens storlek och djup, och om det finns några speciella krav eller förhållanden som måste uppfyllas.
Spa o Bad kan hjälpa dig med allt från ansökan om bygglov till montering av poolen, så du kan vara säker på att få en professionell och korrekt installation.

Hur lång tid tar det att installera en pool?

Tiden det tar att installera en pool kan variera beroende på vilken typ av pool du väljer, storleken på poolen och om det finns befintliga installationer eller inte. En glasfiberglasspool kan oftast installeras på ett par dagar, medan en betongpool kan ta veckor eller till och med månader att installera på grund av arbetet med att gjuta och torka betongen.
Poolexperterna på Spa o Bad kan ge dig en mer exakt tid på hur lång tid det tar att installera en pool.

Hur länge håller en pool?

En pool kan hålla i många år, men det beror på vilken typ av pool det är, hur den underhålls och hur den används. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för underhåll och att utföra regelbundna kontroller och reparationer för att maximera livslängden på poolen.
Glasfiberpoolerna från Spa o Bad levereras med upp till 40 års garanti
Boka ett gratis hembesök med en av våra poolexperter, så tittar vi på vilken pool som passar just din trädgård

Kan jag göra poolinstallationen själv eller behöver jag anlita en poolinstallatör?

Det kan vara möjligt att göra poolinstallationen själv, beroende på pooltyp och din erfarenhet av att arbeta med pooler. Men vi rekommenderar att du anlita en professionell poolinstallatör, som hjälper dig hela vägen från planering till färdig pool.
En professionell poolinstallatör kan hjälpa dig att välja rätt typ av pool, lämplig storlek, samt säkerställa att poolinstallationen utförs korrekt och säkert. Detta kan hjälpa till att förlänga livslängden på din pool och minska risken för problem eller skador.
Spa o Bad har installerat pooler sedan 1992. Boka gärna ett gratis hembesök med våra poolexperter.

Behövs det belysning i poolen?

Att ha belysning i en glasfiberpool är en viktig detalj som kan göra en stor skillnad. Belysning kan skapa en charmig och trivsam atmosfär på kvällen, samtidigt som det gör det lättare att simma och se under vattenytan.
Med rätt belysning kan du skapa en speciell stämning i ditt poolområde, det kan ge en känsla av lyx och exklusivitet. Belysningen kan också användas för att göra det säkrare att simma på natten eller under tidiga morgnar.
Spa o Bad erbjuder ett brett utbud av poolbelysning och hjälper dig gärna att välja rätt belysningen för din pool.

Kan jag använda glasfiberpoolen under vintermånaderna eller är det endast för sommarbruk?

Det beror på hur poolen är konstruerad och hur den är isolerad. Vissa glasfiberpooler är utrustade med värmepumpar och kan hålla vattnet varmt även under vintermånaderna, medan andra pooler endast är avsedda för sommarbruk. Det är viktigt att kontrollera med tillverkaren eller leverantören för att få information om vilken typ av pool som är lämplig för ditt klimat och dina önskemål. Det är också viktigt att notera att det kan vara extra underhåll och förberedelser som krävs för att använda poolen under vintermånaderna.

Hur snabbt blir poolen varm med en poolvärmepump?

Det beror på flera faktorer, såsom poolens storlek, utomhustemperaturen, värmepumpens storlek och effektivitet, och hur bra poolens isolering är. Vanligtvis kan det ta några dagar till en vecka för en poolvärmepump att värma upp en pool till önskad temperatur, men det kan variera beroende på de specifika förutsättningarna. Det är också viktigt att notera att en poolvärmepump är gjord för att hålla vattnet varmt, vilket gör att det tar tid att värma upp vattnet från start. Det är därför viktigt att välja rätt storlek på värmepumpen och isolera poolen så bra som möjligt för att få snabb och effektiv uppvärmning.

Kan jag lägga min glasfiberpool ovanpå marken eller måste den grävas ner?

En glasfiberpool grävs vanligen ner i marken. Men en del av dessa glasfiberpooler kan levereras med Inbyggda L-stöd s.k. maxiribbs för montering av poolen ovan mark utan motfyllning av poolen. Placering av en pool ovan mark kostar något mer än en pool för nedgrävning. Men dessa lösningar kan vara den bästa lösningen för de som behöver ha poolen ovan mark för att underlätta integrationen av poolen. Boka ett gratis hembesök med en av våra poolexperter, så tittar vi tillsammans på hur poolen bör placeras i trädgården.

Vilken poolvärmepump ska man välja?

Värmepumpen en är ett utmärkt val för att hålla din pool varm och njutbar under badsäsongen. Det är ett energieffektivt sätt att värma poolen, eftersom det använder energi från omgivningen för att värma vattnet i poolen.
När du väljer en värmepump bör du tänka på storleken på din pool och vilket klimat du bor i. En värmepump med högre kapacitet är lämplig för större pooler och kalla klimat, medan en mindre kapacitet kan vara lämplig för mindre pooler och varmare klimat.
Du bör också tänka på hur ofta du planerar att använda poolen. Om du planerar att använda den ofta bör du välja en värmepump med högre kapacitet och effektivitet.
Poolexperterna på Spa o Bad hjälper dig att välja en värmepump som passar just din pool, ditt klimat och din användning, och som ger den bästa effektiviteten och funktionen för dina behov och budget.

Boka gärna ett gratis hembesök med våra poolexperter så tittar vi tillsammans på vilken poolvärmepump som passar just din pool.
Boka möte


Redan Poolägare

Hur ofta behöver jag rengöra och underhålla glasfiberpoolen?

Glasfiberpooler är lättare att underhålla jämfört med vissa andra typer av pooler, eftersom ytan är helt slät.

Rengöring varje vecka:
– Ta bort flytande material så som ex. löv.
– Kontrollera vattenkemin och ev. justering av pH-värdet

Regelbundet underhåll:

– Dammsugning av botten
– Rengöring filtersystemet

Det är också viktigt att ha en årlig kontroll av poolen för att försäkra sig om att allt fungerar bra och för att i ett tidigt skede fånga upp eventuella problem.
Beskrivning på hur man håller poolvattnet rent och i balans

Problem med en gammal pool. Köpa nytt eller laga?

Om du har ett gammalt pool med allvarliga problem, kan det vara bäst att byta ut det. Men om problemen är små och kan fixas på ett billigt och snabbt sätt, kan en reparation av poolen vara den bästa lösningen.

Boka gärna ett gratis hembesök med våra poolexperter så tittar vi tillsammans på hur vi kan åtgärda problemen.
Boka möte


Pooltak

Vanliga frågor för både dig som funderat på att köpa ett pooltak och för dig som redan har ett pooltak:

Planerar för pooltak
Har ett pooltak


Planerar för pooltak

Vilket pooltak ska jag välja?

Det finns en mängd olika pooltak att välja mellan och valet beror på dina specifika behov och önskemål.
Här är några saker att tänka på när du väljer pooltak:
• Klimat: Välj ett pooltak som är anpassat efter det lokala klimatet, så att det tål sol, regn, snö och kraftiga vindar.

• Stil: Det finns en mängd olika stilval att välja mellan, från enklare pooltak till mer avancerade modeller med olika funktioner och utseenden.

• Budget: Pooltak kan variera i pris beroende på storlek, material, funktioner och kvalitet.

• Material: Det finns en mängd olika material att välja mellan.

• Funktionalitet: Välj ett pooltak med funktioner som du passar era behov.

• Energi: Välj ett pooltak som hjälper till att sänka din energiförbrukning

Boka gärna ett gratis hembesök med våra experter så tittar vi tillsammans på vilket pooltak som passar just din pool.
Boka möte


Har ett pooltak

Problem med gammalt pooltak. Köpa nytt eller laga?

Om du har ett gammalt pooltak med allvarliga problem, kan det vara bäst att byta ut det. Men om problemen är små och kan fixas på ett billigt och snabbt sätt, kan en reparation av pooltaket vara den bästa lösningen.

Boka gärna ett gratis hembesök med våra experter så tittar vi tillsammans på hur vi kan åtgärda problemen.
Boka möte


Spabad

Vanliga frågor för både dig som funderat på att köpa ett spabad och för dig som redan har ett spabad:

Planerar för ett spabad
Har ett spabad

Planerar för ett spabad

Vilket spabad ska jag välja?

Det beror på lite olika faktorer.
Här är några saker att tänka på när du väljer spabad:
• Storlek: Hur många personer ska det rymma?

• Funktioner: Vill du ha en spabad med massage, ledbelysning eller andra extrafunktioner?

• Plats: Var ska spabadet placeras och finns det tillräckligt med utrymme för det?

• Budget: Hur mycket vill du lägga på ett spabad?

Boka gärna ett gratis hembesök med våra experter så tittar vi tillsammans på hur vi kan skapa familjens nya samlingspunkt. Boka möteHar ett spabad

Nytt spalock, vilket ska man välja?

Hos Spa o Bad hittar du ett stort urval av spalock som tål vårt nordiska klimat och som har hög kvalité.
Våra spalock

Problem med gammalt spabad. Köpa nytt eller laga?

Om du har ett gammalt spabad med allvarliga problem, kan det vara bäst att byta ut det. Men om problemen är små och kan fixas på ett billigt och snabbt sätt, kan en reparation av vara den bästa lösningen.

Boka gärna ett gratis hembesök med våra experter så tittar vi tillsammans på hur vi kan åtgärda problemen.
Boka möte


Swimspa

Vanliga frågor för både dig som funderat på att köpa ett spabad och för dig som redan har ett spabad:

Planerar för ett spabad
Har ett swimspa

Planerar för ett swimspa

Vilket swimspa ska jag välja?

För att bestämma vilket swimspa som passar dina behov och önskemål bäst, är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:
• Kapacitet: Hur många personer ska det rymma?

• Funktionalitet: Är du intresserad av en swimspa med tillval som massage, ledbelysning eller andra extrafunktioner?

• Placering: Var tänker det placeras och har du tillräckligt med utrymme?

• Budget: Hur mycket pengar är du beredd att lägga på ett swimspa?

Boka gärna ett gratis hembesök med våra experter så tittar vi tillsammans på hur vi kan skapa familjens nya samlingspunkt.
Boka möte


Har ett swimspa

Nytt lock till ett swimspa, vilket ska man välja?

Hos Spa o Bad hittar du ett stort urval av lock för swimspa. Locken är tillverkade för vårt nordiska klimat och har hög kvalité.
Lock till swimspa

Problem med gammalt swimspa. Köpa nytt eller laga?

Om du har ett gammalt swimspa med allvarliga problem, kan det vara bäst att byta ut det. Men om problemen är små och kan fixas på ett billigt och snabbt sätt, kan en reparation av vara den bästa lösningen.

Boka gärna ett gratis hembesök med våra experter så tittar vi tillsammans på hur vi kan åtgärda problemen.
Boka möte


Tillbehör

Vanliga frågor om våra tillbehör och vad du kan behöva.

Underlättar en poolrobot rengöringen av poolen?

Ja, en poolrobot kan underlätta rengöringen av poolen eftersom den automatiskt suger upp smuts och skräp från poolens botten och väggar. Detta kan spara tid och ansträngning för poolägaren, särskilt om poolen används ofta eller om det finns många träd eller buskar runt poolen. Poolrobotar är också effektiva på att ta bort föroreningar som kan vara svåra att se eller nå med en manuell rengöringsmetod.
Våra poolrobotar

Vilken typ av filter och pump rekommenderas till en glasfiberpool?

För en glasfiberpool rekommenderas vanligtvis ett sandfilter och en pump med tillräcklig kapacitet för att hålla poolen ren och väl cirkulerad. Sandfiltret är ett prisvärt och effektivt alternativ som är lätt att underhålla. Både pumpen och filtret bör vara anpassad efter storleken på poolen för att säkerställa att vattnet renas ordentligt. Det finns också andra alternativ som fungerar, men det är viktigt att konsultera en poolleverantör för att säkerställa att du väljer rätt filter och pump för din pool och dina specifika behov. Läs gärna vår beskrivning på hur poolens sandfilter fungerar och hur man sköter det
Våra sandfilter och poolpumpar


Service

Service-relaterade frågor och svar.

Måste man tömma poolen inför vintern?

Nej, man bör ha kvar vattnet i glasfiberpoolen över vintern.
Vintersäkra poolen enligt instruktionerna från poolleverantören och vattennivån
skall man sänka till under bräddavloppet.
Läs mer om hur man vinterstänger poolen


Felsökning

Frågor och svar relaterade till felsökning.

Uppdateras snart