Boka gratis hembesök / Bli kontaktad

PP-pool eller Glasfiberpool – Vad är skillnaden?

Har du funderat på om det är dags att bygga en pool eller har du kanske till och med redan bestämt dig? Häftigt! Att få ha en egen pool är en stor dröm för många och det finns mängder med olika typer av val som man kommer att behöva stå inför. Ett sådant val är t.ex. vilken typ av material man vill använda sig av till poolen. Även här kommer du att hitta ett flertal olika alternativ och vad som passar dig bäst beror främst på vilka förutsättningar och önskemål du har.

pp pool plast
Glasfiberväv av vinylester

Det finns två material som är mer populära än många andra och det är glasfiber och på senare år även polypropen (PP) eller som den också kallas, polypropylen. Det är också dessa två alternativ som vi kommer jämföra i denna artikeln. Det finns många fördelar med dessa två material och den främsta är att de är mycket enkla att sköta om och installera. Längre ner i denna text kommer du att kunna hitta en mer utförlig jämförelse av de två olika poolmaterialen, men innan dess ska vi snabbt gå igenom vad materialen innebär och om det finns några likheter. Skillnader tar vi i ett senare stycke.

Många fördelar och likheter

Det finns många orsaker till att skaffa sig en pool. För det första är det naturligtvis väldigt skönt att när som helst kunna svalka sig, men en pool kan också öka värdet på huset väldigt markant. För att kunna ha en pool att njuta av är det viktigt att man väljer rätt redan från start och att man även sköter om den.

Både glasfiberpoolen och PP poolen levereras nästan alltid helt färdiga. Det betyder att du kommer att få hem den i ett enda stycke och det enda du behöver göra är att bestämma dig för var den ska vara. På så vis slipper du fundera över hur du ska montera ihop den eller vara rädd för att installationen blir fel. Du har troligtvis redan behövt göra en hel del jobb med ditt projekt och då kan det vara skönt att slippa montera ännu mer. Det kräver dock att du anlitar en elinstallatör för att utföra elinstallationerna som krävs.

Vi skriver att de “nästan” alltid levereras helt färdiga men till skillnad från många andra leverantörer så monterar vi på Spa o Bad in- och utlopp före leverans, något som annars behöver göras ute på plats vilket kan försvåra installationen. Pump och filter m.m. monteras på plats om du inte köper en färdig pumplåda.

För man ska bli så nöjd som möjligt är det dock viktigt att, oavsett om man använder glasfiber eller polypropen, gör ett ordentligt markarbete och en bra dränering. Detta är extra viktigt i samband med en PP-pool då du behöver gjuta en platta under poolen och runt poolskalet, antingen halvvägs upp eller hela vägen upp. Vid köp av billigare typer av glasfiberpooler kan du också behöva gjuta. Ingen glasfiberpool från Spa o Bad kräver gjutning. Tänk alltså på att köpa en glasfiberpool som tåler marktrycket om du vill undvika gjutning.

Det finns några generella fördelar som både glasfiber och PP-poolen har och därför har dessa material blivit så otroligt populära. Du kan enkelt installera den själv, med undantag för elinstallation om du inte har en elbehörighet. Utöver detta är materialen väldigt slitstarka och har en lång livslängd om du tar hand om poolen på rätt sätt och har gjort ett bra markarbete. Oavsett vilken typ av pool du anlägger är det dock rekommenderat att du inte sätter poolen på en plats där det är högt grundvatten. Det finns en lika stor risk för alla pooler, även gjutna pooler och linerpooler, att poolen “flyter upp” om det är mer lyftkraft i vattnet under poolen än poolens totala vikt.

När det kommer till kostnaden för att anlägga en glasfiberpool och PP-pool kan man säga att en glasfiberpool i mycket bra kvalité kostar totalt lika mycket som att anlägga en PP-pool, därav likheten. Anledningen till detta är att en stor kostnad när du anlägger PP-pool är nämligen att du måste gjuta en platta under poolen och runt poolen medan med en glasfiberpool sparar du hela den kostnaden då du endast behöver gräva lägga en dräneringsbädd. PP-poolen i sig är kanske därför billigare i inköp men arbetet som tillkommer kostar dessvärre också mer än för en glasfiberpool vilket gör att slutsumman blir ungefär desamma.

Skillnaden mellan PP-pool och Glasfiberpool

Om du är på jakt efter en glasfiberpool eller en PP-pool har du troligtvis redan försökt att hitta en hel del information på nätet. När det kommer till guider och informationssidor om de två olika materialen så hamnar de vanligtvis under samma rubrik och anledningen till detta är alla deras likheter. Även om materialen har två olika namn så är de väldigt lika, något som många till en början inte tror. Här gäller det dock att försöka skaffa sig lite djupare information om material än ”Ska man välja glasfiber eller inte?”.

Det finns ett flertal skillnader trots poolernas många likheter och här reder vi ut vad som gäller.

PP-pool

När du beställer en PP-pool kommer du att få hem en hel balja, vilket på ett sätt betyder att hela poolen är klar. På så sätt slipper du lägga pengar eller tid på att installera den eller behöva anlita någon som ska göra jobbet åt dig. Polypropen är ett starkt och relativt miljövänligt material som bland annat har en god isoleringsförmåga. Denna typ av plast står för en stor del av vår nutida plastproduktion, allt från leksaker till medicinska implantat. Något som utmärker PP poolen är att den har raka hopsvetsade trappor och raka väggar med svetsade skarvar.

Det är tydligt att det finns några fördelar med att välja PP, men det finns också en del nackdelar. Eftersom poolen är tillverkad i plast (och i de flesta fall används utomhus) så finns det stora chanser för att din pool kommer att bli blekt i solen och av klor. Detta lämnar fula märken som du inte kommer att få bort.

Som vi skrev så får du hem en hel balja men tänk på att varje sida är hopsvetsad både i varandra och i bottenplattan vilket ökar risken för sprickbildning och läckage om marken rör på sig, vilket sätter stora krav på ett bra markarbete och den gjutna bottenplattan. PP-materialet är mjukare än glasfiber och har du inte gjutit korrekt kan det hända att sidorna blir vågiga när du återfyller runt poolen.

Glasfiberpool

Precis som med PP-poolen så kommer en glasfiberpool från Spa o Bad att levereras som en hel konstruktion, då den är gjuten som så. Den stora fördelen och skillnaden med detta är att poolen gjuts i ett enda stycke, utan svetsning och utan skarvar.

pp-pool plast
Tillverkning av glasfiberpool från Compass

Beroende på vilken tillverkare av glasfiberpoolen du väljer så är poolen uppbyggd i två eller fler lager, i förhållande till PP-poolen som bara är uppbyggt i ett lager. Det gör att du får en väldigt stabil konstruktion i poolen som klarar stora fysiska påfrestningar. Våra Compasspooler är uppbyggda av 4 lager med ytterligare carbonförstärkningar där poolen böjer sig i sin form.

Man brukar säga att det finns ungefär tre olika typer av glasfiberpooler på marknaden. Den ena är den billigaste varianten som innehåller och tillverkas av polyester. Alternativet som ligger i mellanklassen är tillverkad av en blandning av vinylester och polyester. Fördelen med att lägga lite mer pengar på sin pool är att man kan vara säker på att den blir helt vattentät. Det är nämligen mycket stora skillnader på polyester och vinylester. Tyvärr kommer polyestern sakta, men väldigt säkert, att börja släppa ut vatten. Med vinylester får man inte detta problem överhuvudtaget, eftersom materialet är helt vattentätt. Tyvärr finns det också vissa vinylester av sämre kvalitet som har sämre vattentäthet.

Nu kanske du undrar varför man då tillverkar glasfiberpooler i polyester överhuvudtaget. Sanningen är att polyester är mycket billigare och därför kan glasfiberpooler också komma i mängder med olika prisklasser. Glasfiberpoolen har blivit mycket populär och främst på senare tid och det är för att människor helt enkelt ser fler fördelar än nackdelar, vilket poolen också har.

Våra Compasspooler är uppbyggda av flera olika skikt. Polyester för ett starkt skydd och stabilare konstruktion, vinylester för ett bra tätskikt och en keramisk kärna som också är bra som tätskikt och är även värmereflekterande.

Uppbyggnad av glasfiberpool från Compasspool
Uppbyggnad av glasfiberpool från Compasspool

Summering

För att summera innehållet till några punkter du kan ha med dig när du funderar på vilken typ av pool du väljer så resonerar vi så här:

Välj en PP-pool om du:

  • Vill ha ett billigare poolskal. Tänk på att kostnaden för gjutning och större markarbete tillkommer och kan resultera i en högre slutsumma.
  • Totalt undvika risken för osmos tack vare ett helt homogent material.

Välj en glasfiberpool om du:

  • Vill ha en pool med stabil konstruktion av själva poolskalet.
  • Undvika att gjuta undertill och omkring poolen, gäller dock sällan de billigare alternativen.
  • Ha en pool som inte är manuellt hopsvetsad utan gjuten i ett enda stycke utan skarvar.
  • Ha fler färgval
  • Vill ha en hårdare yta som är lättare att hålla ren.
  • Vill ha snyggare trappor utan kanter.
  • Vill ha en säkerhetskant runt poolen.

Har du fler frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss på Spa o Bad!

Boka gratis hembesök

Till bokningen

PP-pool eller Glasfiberpool – vanliga frågor:

Tips inför poolköpet

Experternas tips för dig som planerar att köpa pool.
Läs mer

Boka gratis hembesök!

Vi erbjuder ett gratis möte med en av våra experter där vi tillsammans tittar på hur vi kan skapa familjens nya samlingspunkt.
Boka gratis hembesök

Inspirationsbilder på pooler?

Hos Spa o Bad finner du ett stort urval av inspirationsbilder på pooler