Boka gratis hembesök / Bli kontaktad

Hus med pool – ger det värdeökning?

En härlig pool som skimrar i blått en varm sommardag framkallar en avkopplande känsla. Lyxen att kunna bada hemma i trädgården kan ge ett lyft åt en annars ordinär villatomt.

Frågan är om en pool gör att huset ökar i värde? Svaret är beroende på vilken typ av pool det är. En stor glasfiberpool av bra kvalitet och som är placerad i anslutning till en stor altan eller stenlagd yta gör att fastigheten ökar i värde. Däremot kommer en billigare pool som placeras slarvigt ovanför marken inte göra att huset ökar i värde. Den kan snarare göra att trädgården ser lite tråkigare ut än den hade gjort annars.

Vad krävs för att en pool ska leda till en värdeökning?

För att en pool ska kunna leda till en värdeökning krävs att grundarbetet utförs noggrant. Poolen ska vara ordentligt nedgrävd eller inbyggd i en altan. Området runt poolen ska vara snyggt med en yta för solstolar och utemöbler. Poolen ska passa in i trädgården och buskar och träd ska ligga en bit ifrån för att undvika att det hamnar löv i poolen. Vackra krukor eller rabatter kan anläggas i närheten av poolen för att ge en vacker och lyxig inramning. Runt poolen passar det med en träaltan eller en stenlagd yta. Grus är mindre lämpligt eftersom det lätt följer med badgästernas fötter och skräpar ner i poolen.

Valet av pool är viktigt om poolen ska hålla länge. En glasfiberpool är anpassad för det utmanande nordiska klimatet. Glasfiberpool från Spa o Bad har en tjock isolering som standard och väggarna är förstärkta med balkar och flera skikt. En glasfiberpool av hög kvalitet ger en härligt lyxig känsla och kommer att bidra till en värdeökning på huset.

Värdet av en bra installation

En pool är med andra ord en bra investering om den är av bra kvalitet och installerad på rätt sätt i trädgården. Kostnaden beror på hur mycket markarbete som krävs och hur stor poolen är. Det går att göra en del av arbetet med installationen själv. För att vara säker på att arbetet utförs med hög kvalitet är dock det bästa att låta skickliga hantverkare göra jobbet. Det gäller särskilt om du vill vara säker på att få tillbaka de investerade pengarna vid en försäljning i framtiden. Är poolen slarvigt uppförd kommer den inte att ge den önskade värdeökningen.

Välja rätt

Valet beror på önskemålen hos varje familj. Är det endast en eller två vuxna och några vänner som vill kunna svalka sig behöver poolen inte vara särskilt stor. En stor barnfamilj med barn som har kompisar över och mängder av plastleksaker och badmadrasser kräver en rejäl pool. Valet beror också på hur trädgården är utformad. Består delar av tomten av en klipphäll är det svårt att placera poolen där. I sådant fall krävs sprängarbeten som både tar tid och kostar pengar. Istället bör ytan vara plan och marken gå enkelt att gräva ur om poolen ska grävas ner.

Inredning runt poolen

Inredningen runt poolen bör passa ihop med husets och trädgårdens karaktär. Vid en funkisvilla passar solstolar och utemöbler i strama och raka linjer. Är huset en charmig trävilla med snickarglädje och trädgården består av blommor och syrénbuskar passar istället trämöbler i vitt med pastellfärgade dynor. Det bör finnas en dusch i nära anslutning för att inte smuts ska följa med ner i poolen. Tänk på att det är viktigt att alla som badar duschar och tvättar sig noggrant med tvål innan badet. Ha gärna badtofflor liggande i en korg för att inte smuts och skräp ska följa med ner i vattnet.

Några sköna solstolar som går att sola i är härliga att ha. Mjuka dynor och stora handdukar gör också att solbadandet blir en härlig upplevelse. Ett rejält parasoll eller ett tak som skyddar över en del av ytan är skönt att kunna krypa in under när solen blir alltför het. I anslutning till badområdet är det bra att ha någon typ av insynsskydd. Ett insynsskydd blir extra viktigt om tomten ligger nära en gång- eller bilväg där det rör sig mycket människor. Ett plank eller en spaljé med klätterväxter ger bra skydd från nyfikna blickar. En häck fungerar också bra men tänk på att den inte står för nära så att löv faller ner i vattnet.

Tänk på säkerheten kring poolen

Om vattnet är djupare än 20 cm krävs skydd mot olycksfall. Det gäller därför att ha ett staket som är minst 0,9 meter för att att barn inte ska kunna klättra över eller krypa under det. Vattenytan ska täckas när det inte är någon som badar. Poolskyddet ska klara av ett barns vikt och en eventuell maskvidd på ett skyddstäcke får vara maximalt 50 mm.

RolloCover Poolskydd

Trädgården

Att låta en trädgård bestå av enbart en pool och en gräsmatta ger inte den känsla av livskvalitet som leder till att huset ökar i värde. Det gäller därför att planera utformningen av trädgården för att skapa ett härligt uterum. Dagens villaträdgårdar har ofta en begränsad yta och det går inte alltid att uppfylla alla önskemål. Fundera igenom vad som är viktigast för din familj. Kanske går det att avstå från barnens studsmatta när de istället har ett härligt badställe på tomten?

Trädgård rutnt om poolen

Området närmast badet bör vara fritt från skuggande träd och buskar som kan skräpa ner i vattnet. För att badområdet inte ska se alltför sterilt ut passar istället stora krukor med blommor bra. De går dessutom enkelt att omplacera efter behov. En bit bort från badområdet är det fint att plantera täta buskar. De ger ett naturligt insynsskydd och stoppar upp kyliga vindar. En mjuk gräsmatta är härlig att gå barfota på och binder ihop trädgårdens olika delar. För att rama in trädgården passar en häck eller ett staket med en grind vid entrén.

Ökar pool värdet på huset?

Sammanfattningsvis är en poolinvestering både en investering i livskvalitet och en ekonomiskt fördelaktig investering. Känslan av att dyka ner i en pool direkt efter en löprunda eller en lång dag på kontoret är oslagbar. Vad är väl dessutom bättre än att solbada vid sin egen pool och kunna gå in i köket och ta en iskall läsk och skiva upp vattenmelon? Den ultimata vardagslyxen med andra ord.

Exakt hur mycket en välskött pool kan öka ett hus värde är såklart svårt att avgöra då det är många faktorer som spelar in, men ifall vi utgår från att det är en välskött glasfiberpool kan man åtminstone räkna hem värdet man investerat i sin pool.

Ytterligare en fördel med att investera i en glasfiberpool är husets attraktivitet. Det är större chans att en pool drar upp budgivningen och därmed slutsumman vid en eventuellt försäljning. Dessutom, ifall en köpare står och väljer mellan två snarlika hus, kan poolen vara den avgörande faktorn.

Boka gratis hembesök

Till bokningen