Glasfiberpooler – Vad du bör tänka på
Vad är bra att tänka på när du ska köpa en glasfiberpool?
Den här artikeln är för dig som antingen funderar på att investera i en pool och inte vet vilken pool som passar bäst eller för dig som redan bestämt dig för glasfiberpool men inte valt modell eller leverantör än. För dig som inte vet vilken typ av pool som passar just dig, kan du läsa vår köpguide för pooler här.
Vi ska göra vårt bästa för att förklara vad som utmärker glasfiberpooler från andra typer av pooler och berätta lite djupare om våra modeller och märken.
Fördelar med glasfiberpooler
Vad som klart och tydligt utmärker glasfiberpooler till dess fördel är att dom är gjutna i ett enda stycke. Varför är då detta fördelaktigt kan man fråga sig?
Lätt att montera glasfiberpool
Då poolen kommer i ett enda stycke är det i förhållande till andra pooler väldigt lätt att få glasfiberpoolen på plats, monterad och badklar. Det tar uppskattningsvis 3-4 dagar från start tills din pool är badklar. Du slipper bland annat gjuta undertill och på sidorna vilket sparar mycket tid och pengar. Det finns heller inga skarvar i skalet vilket minskar risken för läckage.
Om ni är ute efter en helhetslösning så erbjuder Spa o Bad helentreprenad som inkluderar montering och installation av din pool.
Pooluppvärming & poolisolering
Det svenska klimatet sätter högre krav på uppvärmning och isolering än i många andra länder. För att kompensera för detta och samtidigt förlänga badsäsongen finns det flera olika alternativ för uppvärmning.
Glasfiberpooler i sig har ingen god isolering men på Spa o Bad säljer vi alltid med ett poolkit som innehåller bland annat en väldigt god isolering på 40mm som du monterar utanpå din pool innan du fyller igen.
I samband med att du köper en glasfiberpool bör du tänka över vilket poolskydd du vill ha. Det som ger bäst isolering och förlänger badsäsongen längst (upp till 2 månader) är så klart ett pooltak. Läs mer om att välja pooltak & poolskydd här. För dig som endast vill täcka över poolen rekommenderar vi RolloCover (tillgänglig för vissa Compasspooler) och RibbCover som är vårt egetutvecklat poolskydd.
En poolvärmepump förlänger också säsongen med upp till 2 månader och körs endast under de perioder du behöver extra värme i poolvattnet. Du väljer själv vilken temperatur vattnet ska ha och poolvärmepumpen aktiveras och inaktiveras automatiskt efter denna inställning. På sommaren används poolvärmepumpen mycket mindre då det är varmare i luften och kostar därför väldigt lite i drift i förhållande till vad den ger, dvs. en längre badperiod.
Underhålla poolen
Beroende på vilken typ av pool du väljer får du mer eller mindre jobb med att underhålla poolen. Glasfiberpooler är en av dom lättaste pooltyperna att hålla ren tack vare den hårda och homogena ytan som motverkar algbildning och ger möjligheten att polera ytan så din pool kan se som ny ut i många år framöver.
För dig som vill glömma allt som har med poolrobot att göra rekommenderar vi våra Compasspooler med det unika automatiska Vantage-rengöringssystemet.
Välskötta glasfiberpooler är en god investering och man kan säga att poolen har betalat av sig själv efter 10 år, tack vare den totala värdeökningen av fastigheten. Detta förutsätter såklart att man tar hand om och underhåller sin pool.
Hur mycket kostar det att bygga en pool?
Det är en vanlig fråga bland många och svaret är enkelt, det beror helt på vilken typ av pool du vill investera i. Glasfiberpoolerer är bara en av de många typer av pooler man kan välja mellan men tack vare möjligheten att förutse kostnaderna som tillkommer är slutsumman för en glasfiberpool enklare att beräkna.
Oavsett vilken glasfiberpool du väljer behöver du gräva ett hål där du ska sätta poolen. Tack vare att du överhuvudtaget inte behöver gjuta utan endast ha packad yta undertill vilket gör att du håller nere kostnaden och det är lättare att ta in offert för det grävarbetet. Detta gäller endast glasfiberpooler från Spa o Bad så kolla alltid med din poolleverantör vilka förutsättningar som krävs.
Köper du poolen färdigmonterad får du in- och utlopp, ventiler och ev. extra utrustning monterad och är du händig kan du montera resten av poolens utrustning själv och därmed kan du spara pengar.
Installerar du poolen själv sparar du också lite pengar. Vi rekommenderar dock att en poolinstallatör gör installationen av poolen då det kräver planering av arbetet och kunskap om materialet som glasfiberpoolen är uppbyggd av.
Utöver poolskalet behöver du isolering för poolen och ett poolkit. Ett poolkit från Spa o Bad innehåller följande.
- Sandfilter av glasfiber
- Sand av 2 olika slag för filtrering i sandfiltret
- Poolpump
- In- och utlopp
- Kopplingar
- Ventiler
- Lim
- Belysning
- Poolslang
- Rengöringskit
- Startkemikalier
Utöver dessa tillval behöver du få poolen levererad och på plats. Det är också en kostnad du bör ha i åtanke när du köper en glasfiberpool. Det går inte att lyfta in en glasfiberpool för hand utan det kräver en lyftkran. Kostnaden för inlyftet beror på bland annat hur lättillgänlig platsen är för lyftkranen att lyfta in men också på vilken leverantör och om dom utgår i närheten eller behöver köra en längre sträcka för att nå din fastighet.
Som du märker är det många faktorer som påverkar priset för en glasfiberpool, precis som det påverkar alla poolbyggen. För att ge lite riktlinjer för vad slutsumman landar på kan man säga att en 3×6 meters pool ligger mellan 150 000 – 300 000 kr, en 4×8 meters pool på mellan 250 000 – 350 000 kr och priset varierar beroende på vilken poolutrustning du väljer till.
Våra glasfiberpooler
Vi kan stolt presentera vår exklusiva leverantör, Compass.
Compass är ledande inom glasfiberpooler och med över 30 års erfarenhet i branschen anses de tillverka bland de bästa poolerna i världen. Väljer du en Compasspool har du många möjligheter att utforma din pool precis som du vill ha den. Du välja ur ett stort utbud av poolfärg, storlek och form och du har även den unika möjligheten att lägga ditt egna tryck på poolens yta för att skapa en sammanstrålning av poolen och den omkringliggande estetiken.
På 90-talet introducerade Compasspool den ceramiska teknologin som nu finns i glasfiberpooler över hela världen. Sedan introduktionen av teknologin anses Compasspool vara den världsledande och mest innovativa tillverkaren av glasfiberpooler. Denna teknologi återeflekterar värme in i poolen och gör att poolen blir 2-4 grader varmare i förhållande till andra glasfiberpooler.
Med denna patenterade teknik kan du känna dig säker på att tillverkningen bakom poolen görs med högsta standard och kvalité.
Kolfiberförstärkningarna CARBON Edition finns på utvalda ställen för att ge extra förstärkning i poolens mest utsatta områden. Den ytterligare förstärkningen i toppkanten som också kallas Closed-beam förstärker hela kanten och ger en väldigt stabil pool.
Alla Compasspooler har 40 års helhetsgaranti.
Vårt egna varumärke, Familjepool.
Vi har även våra egna glasfiberpooler som går under varumärket Familjepool. Vi har två stycken serier, Exklusive och Standard som kommer i Granit eller Solid. Båda serierna är av hög kvalitet och prisvärda då de tillverkas med två vattentäta skikt och har mellan 15 till 20 års garanti.
Familjepooler har inte samma unika funktioner som Compasspooler men den har vissa fördelar som utmärker den.
Varje glasfiberpool har en stor och rejäl pooltrappa, som gör det enkelt att gå i och ur poolen. Med integrerade och bekväma sittytor blir trappan en härlig plats att koppla av på.
Familjepoolerna är anpassade för familjer med småbarn. Alla barn, oavsett ålder, kan känna sig trygga i denna pool. Äldre personer uppskattar ofta en stor och bred trappa i en pool.
Tack vare en integrerad säkerhetskant nere i vattnet kan man enkelt ta sig upp ur poolen var man än befinner sig.
Bygglov för glasfiberpool
Det vanligaste när man ska installera glasfiberpool är att det inte krävs något bygglov. Det blir mer och mer vanligt att kommuner kräver bygganmälan för att bygga pool. Här kommer lite information som är bra att veta:
- Om poolen förses med ett pooltak så kan själva taket, beroende på hur högt det är, och ser ut, kräva bygglov.
- Om du uppför exempelvis en altan eller ett staket i samband med poolen så kan det också behövas bygglov för det.
- Om du behöver schakta så mycket att markens höjdläge ändras avsevärt kan du behöva ett marklov för detta. Om du bor i ett detaljplanerat område och detaljplanen anger höjdläget på markytan för ditt område behöver du inget marklov om du planerar att höja eller att sänka ytan till den nivån.
- Du kan behöva göra en anmälan om du planerar att ansluta poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet.
- Vår rekommendation är att alltid kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få rätt information för vad som gäller just din fastighet.
Har du fler frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss på Spa o Bad!
Boka gratis hembesök