Boka gratis hembesök / Bli kontaktad

Pooltak och poolskydd – Att tänka på innan köp

En pool kan lika mycket vara ett lyxigt smycke i din trädgård som det kan vara en hjälp för bättre hälsa och ren livsnjutning. Det är också en värdefull investering som är värd att ta vara på. Ett nödvändigt steg på vägen mot att hålla din pool ren, hel och fräsch är att skaffa något sorts poolskydd för din pool. Över tid kommer en pooltäckning spara pengar, men huruvida du ska satsa på ett pooltak eller ett enklare poolskydd beror på ett antal faktorer som till exempel pris, funktion och design.

Det finns enkelt förklarat två sätt att täcka över och skydda din pool. Antingen använder du ett platt poolskydd eller monterar ett pooltak. Båda har sina för- och nackdelar och har olika underkategorier beroende på vad skyddet ska vara avsett för, hur diskret eller klädsamt det ska vara i din trädgård och såklart vilken prisnivå du har tänkt dig.

Högt pooltak som skyddar en pool
Pooltak Klassisk, ett högt pooltak

Funktion och skillnader mellan pooltak och poolskydd

En gemensam och uppenbar funktion med både poolskydd och pooltak är att de förhindrar olyckor som att någon faller i. Det är alltså en enkel säkerhetsåtgärd för både djur, barn, vuxna och äldre. Både tak och vanliga skydd bidrar också till att avdunstningen av vatten minskar och värmen hålls under kalla dagar och nätter. Det innebär att man sparar in pengar genom minskad energi- och kemikalieförbrukning.

Väljer du pooltak kan du förlänga poolsäsongen tack vare att värmen håller i sig längre. Med ett bra pooltak kan du i vissa fall öka badsäsongen med upp till hela 2 extra månader. Har du ett tak och har lite cirkulation igång så att vattnet inte fryser under vintern går det väldigt snabbt att också köra igång badsäsongen på våren. Täckning underlättar också underhållet av poolen. Du slipper smuts, löv och regn i poolen och får tid över till annat än rengöring.

En tydlig skillnad mellan pooltak och poolskydd är att tak ger större möjligheter till att anpassa utseende och funktion. Det reflekteras också i priset där tak definitivt är det dyrare alternativet. Ett tak kan dels fungera som ett lyxigare skydd, där glaset skapar en växthuseffekt som inte går att återskapa med ett traditionellt skydd med rör eller lamell (även om det finns undantag även här). Ett tak kan också byggas som ett uterum som kan vara så rymligt att det går att använda och möblera lika väl som om taket inte fanns.

Notera att vissa poolskydd, framför allt de billigare varianterna, inte alltid är tillverkade med vinter och kyla i åtanke, utan främst är avsedda som ett säkerhetsskydd. Har du, eller ska köpa, ett sådant skydd så behöver du i så fall också köpa ett separat vinterskydd.

Pooltak som förlänger badsäsongen
Pooltak Atlantis, ett lågt pooltak

Olika typer av poolskydd

De enklaste varianterna av poolskydd är utrustade med stänger, ofta i aluminium, som håller uppe skyddet och fördelar tyngden om någon skulle ramla på det. Stängerna eller rören monteras på poolens kortsida. Denna typ av pooltäckning rullas ut manuellt, normalt med en handvev, och rekommenderas till den som vill ha ett funktionsdugligt, stabilt och framför allt prisvärt skydd.

Värt att notera är att vissa poolskydd med stänger som sagt inte nödvändigtvis är avsedda för vintertäckning, utan endast som säkerhetsskydd. Dubbelkolla med din återförsäljare om du vill att ditt skydd ska vara anpassat för nordiskt klimat.

En annan typ av poolskydd är så kallad lamelltäckning. Största skillnaden mot de manuella skydden med rör är att denna typ kan rullas ut automatiskt med en enkel knapptryckning. Lamellskyddet drivs som standard av en elmotor och kommer ofta i flera olika färger som blå, grön, beige eller vit. SPA o BAD erbjuder även fler färger än dessa. Detta skydd är rent estetiskt en uppgradering från skydden med rör eftersom en utrullad lamelltäckning är helt plant. Den flyter ut på vattnet och tåler att gå på men man sjunker ner några centimeter i vattnet.

Om du har en rektangulär pool har poolskydd generellt fördelen att de är serietillverkade och är byggda till att fungera oavsett storlek på poolen (så klart inom ett visst intervall). Det finns också tak som producerats med samma princip – du köper ett visst antal sektioner och monterar dem själv över poolen. Det innebär dock lite mer pusslande och planering för att det ska bli rätt. Har du en lite mer kreativ form på poolen bör du vara beredd på att behöva betala mer för skräddarsydda delar.

Poolskydd RolloCover
Poolskydd RibbCover

Pooltak – lite mer planering men bättre resultat

När du ska köpa pooltak finns de flera aspekter att ta ställning till. I jämförelse med vanliga skydd är de som sagt dyrare och innebär att du som konsument behöver forska lite mer kring alternativen. Resultatet blir dock nästan alltid snyggare, mer funktionsdugligt och miljövänligare. Du får även en lägre kemikalie- och energiförbrukning när det blir rätt.

Du behöver ta ställning till om estetik och design är viktigt, om du vill ha högt eller lågt pooltak, eller om du bara är ute efter starka pooltak som ska skydda mot väder och vind. På SPA o BAD kan du välja mellan många olika färger för takbågarna. Här är en kort sammanfattning över saker som är bra att tänka på när du ska köpa pooltak:

  • Gör en budget – skillnaden i pris kan variera kraftigt mellan olika tak.
  • Lågt eller högt – Är tanken att det ska gå bada eller inte med taket framdraget? Vill du kunna gå och möblera under?
  • Inbrottssäker – om du har tänkt att ha pooltaket som ett uterum kan det vara bra att installera ett lås.
  • Form och material – Plast och fyrkantigt eller kupolformat i klarplast?
  • Vi kan få stora mängder snö i Sverige – välj ett tak som är anpassat för nordiskt klimat.
    Det innebär bland annat att ramarna på pooltaket behöver vara kraftiga.
  • Notera att byggning av pooltak kan kräva bygglov!

Du får det du betalar för

Sammanfattningsvis kan skillnaden mellan pooltak och poolskydd förklaras med att tak överlag är finare, enklare att underhålla och förlänger badsäsongen längre än ett vanligt skydd gör. Ett pooltak med tillräckligt hög höjd innebär att du också kan bada oavsett hur mycket det blåser, regnar eller snöar utanför. Nackdelen är att det är dyrare och kräver lite mer planering från din sida på grund av större variation och möjligheter till anpassning.

Ett skydd är dock ett minimikrav om du på allvar vill bevara och skydda din pool. Det kommer spara driftkostnader och kemikalieanvändning samt öka säkerheten och hålla din pool ren och fräsch.

Har du fler frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss på Spa o Bad!

Pooltak Bjärred

Boka gratis hembesök

Till bokningen