Att tänka på när man ska köpa pool

När man ska köpa en glasfiberpool (kompositpool), så är det viktigt att välja en pool med ordentliga tätskikt och en stomme som inte behöver cement runt om för att hålla formen. Poolen ska hålla länge och vara en del av trädgården i många år.

Tåla påfrestningar vid temperaturväxlingar

Det är också viktigt att det bara är glasfiber i poolstommen och material som utvidgar sig lika mycket vid växlingar mellan värme och kyla . Till exempel metallförstärkningar kan orsaka sprickor i poolen på sikt. Spa o Bads pooler är byggda i material som rör sig tillsammans.

Fördelen med Helgjutna pooler är att de är hållbarare, enklare och snabbare att montera än de flesta andra pooler på marknaden

Specialister på kompositpooler

Många av våra konkurrenter säljer allt från betongpooler och glasfiberpooler till enklaste linerpooler (duk på ställning). Vi har specialiserat oss glasfiber- och kompositpooler för att kunna erbjuda bästa möjligt service och kunnande.

Se hur poolen kan passa i er trädgård

Titta runt här på sajten och se på alla modeller och storlekar, ta sedan tex ett rep eller några brädlappar och lägg ut i trädgården i poolens storlek. På det sättet kan ni enkelt se  hur stor poolen blir i er trädgård. Tänk på att försöka få trappor och sittytor i eftermiddags eller kvällssol, så ni kan sitta och sola och svalka er i poolen under varma sommardagar.

Boka gärna ett möte hemma hos er

Åk till någon av våra butiker där ni kan se poolerna i verkligheten och prata med våra kunniga poolsäljare. Boka ett möte hemma hos er där ni i lugn och ro kan gå igenom poolmodeller och alla tillbehör samt gå igenom placering av pool, pump, filter, pooltäckning mm

Kontakta en återförsäljare av pooler och pooltak

Poolskötsel Spa o Bad

 

Villa_pool_spaobad

 

pool-pooltak-spaobad

Publicerad den i följande kategori/er Köpa pool
Continue Reading

5 tips inför köp av Spabad

Få platser är förknippade med avkoppling i samma höga utsträckning som ett spabad. Det är ingen slump att många gym och badhus använder ett spabad, som en välförtjänt belöning efter ett hårt träningspass. Ett spabad ökar blodcirkulationen och med hjälp av värme, vatten och massage ger spabadet en rofylld upplevelse som en del av oss aldrig kan få nog av. Ett eget spabad kan öka din livskvalité och ditt välbefinnande, men det är samtidigt en stor investering. Vi har därför samlat fem tänkvärda tips inför spabadsköpet.

1) Vilken storlek på spabadet?

Delad glädje är dubbel glädje och spabadet är en utmärkt plats för umgänge, kvalitetstid med familjen och givande konversationer. Fundera över hur många som kommer att bada åt gången. Brukar ni bjuda över många vänner? Eller föredrar ni att njuta av spabadet på egen hand, kanske med en god drink i handen?

Vilket spabad passar er bäst utifrån era behov? Ni kanske inte behöver ett spabad med många sittplatser utan föredrar en mindre modell med två bekväma liggplatser istället?

2) Vilken massage är rätt för dig?

spabad-massage-jets-spaobad

Spabadens jetmunstycken masserar dina muskler och kan minska både stelhet i kroppen och motverka vardagsstressen. Massagedelen är en stor del av spaupplevelsen och det är ett område där tillverkarna ständigt kommer på nya innovationer.

Olika massagemunstycken ger en skräddarsydd massageupplevelse. En del massagemunstycken skapar en virvlande stråle, andra en kraftig koncentrerad stråle och somliga skapar bubblor som ger en lätt och mjuk massage.

Som spabadspekulant är det viktig att tänka igenom vilken typ av massage som passar just er. Vilken är din favoritmassage? Nack, axel-, rygg- eller fotmassage? Ställ gärna ingående frågor till personalen för att få en grundlig genomgång av spabadets massagefunktioner.

3) Ett spabad för alla sinnen

spabad-belysning-spaobad

Spabad är mer än vatten och massage. Många spabad har idag avancerad ljussättning, kvalitativa ljudsystem för favoritmusiken och tillbehör för att öka komforten som till exempel mjuka nackstöd och liggplatser.

Hur kommer spabadet att användas? Kommer det nya spabadet vara festens mittpunkt — med fokus på umgänge och vänner — eller en plats för stillsam njutning?

4) Att tänka på vid isolering

spabad-vinter-lusthus

Majoriteten av alla spabad som säljs i Sverige placeras hamnar utomhus. Ett bubblande varmt spabad med en gnistrande stjärnhimmel ovanför är en lockande tanke — speciellt med tanke på våra långa kalla vintermånader.

Ett spabad i vårt skandinaviska klimat ställer höga krav på isoleringen och som köpare är det därför viktigt att undersöka hur spabadet är isolerat. Det finns olika isoleringsmetoder för spabad och de två vanligaste är skumfylld isolering och skalisolering. Det finns för- och nackdelar med båda metoderna och innan köp är det bra att sätta sig in i hur olika typer av isolering fungerar och vad som passar bäst i enlighet med spabadets tilltänkta placering. Det är också viktigt att spalocket är välisolerat för att minimera värmeförlusterna, speciellt under de kalla vintermånaderna.

5) Välj rätt leverantör av spabad

När man köpt ett spabad gäller det att tänka långsiktigt. Tänk på att många billiga modeller av spabad som säljs i byggvaruhandeln, eller på nätet, ofta kommer från nyetablerade och oerfarna tillverkare. Dessa spabad kan vara undermåliga i kvalitet och isolering och om några år kan modellen ha utgått ur byggvaruhandelns sortiment vilket gör att reservdelar kan vara svåra att få tag i.

För ett långsiktigt tryggt ägande så bör man välja en etablerad återförsäljare av spabad, som kan ge personlig service och underhåll av spabadet i många år framöver.

Därför ska du välja spabad

Även om det finns mycket att tänka på innan ett spabadsköp, så går det förhållandevis snabbt och smidigt att få spabadet på plats. Spabadet är också på många sätt en idealisk lösning för vårt kalla, skandinaviska klimat och underhållet kräver inte mycket tid. De främsta köpargumenten är att spabaden är en njutsam mötesplats som även kan ge positiva effekter för hälsan, välbefinnandet och dina relationer till de närmaste. Om du är nyfiken och vill veta mer om spabad rekommenderar vi att ni besöker några av våra spabadsbutiker.

Publicerad den i följande kategori/er Köpa spabad, Sköta om spabadet
Continue Reading

Fyra tips som håller poolvattnet rent och i balans

pool-rent-vatten-spaobad

När badsäsongen är i full gång händer det att poolägare kommer in till oss med vatten i flaskor och en förtvivlad uppsyn för att få reda på vad de gör för fel och varför deras vatten inte är kristallklart. Nedan listar vi några tips och tricks för att hålla vattnet klart och fint.

Här kan du ladda ner vår poolskötarapp som hjälper dig få ett friskt och blanserat vatten.

1. En täckt pool behöver mindre kemikalier

En ordentlig pooltäckning är till stor hjälp för vattenmiljön. Täcker man poolen på ett bra sätt minskar risken avsevärt för nedfall, vilket i sin tur minskar behovet av kemikalier.

Regn som faller i poolen stör PH-balansen och smutsar ner poolen så att t ex svarta vattenlinjer bildas.

Grov ytsmuts bör kontinuerligt hållas efter med håv, och bottensmuts bör tas om hand med bottensug. Behovet av sådan städning minskar också avsevärt med en rejäl täckning.

pool-rent-vatten-lek-spaobad2. Rätt PH-värde

En nyckel till att uppnå god vattenmiljö är att ha ett korrekt balanserat PH-värde på 7,0-7,5. Om nivån är lägre så är vattnet surare och aggressivt och kan ge skador på poolutrustningen samt irriterar hud och ögon. Rostangrepp är ett tecken.

Med högre PH-värde finns risk för dålig reningseffekt, grumligt vatten, kalkutfällning och algtillväxt.

PH-värdet bör alltså ligga i intervallet 7,0-7,5. Om PH-värdet är inom rätt intervall så är det mottagligt för desinficeringsmedel som klor, som faktiskt inte är verksamt vid för hög PH-nivå, och aggressivt vid för låg PH-nivå.

För att justera PH-värdet finns medel som höjer respektive sänker. Observera dock att en viss försiktighet bör iakttas för att undvika ”berg-och-dal-bane-effekt”.

PH-värdet stiger en tid efteråt och därför bör mätningar inte göras för snart inpå eftersom mätvärdet kan verka missvisande för hur värdet kommer att utvecklas. Mät PH-värdet kontinuerligt.

Här hittar du preparat för underhåll av vattnet

3. Rätt användning av klor

Klor är det vanligaste sättet att desinficera poolvatten med, eftersom det är väldigt effektivt. Klor finns i pulver och i puckar, som dags- eller veckotillsats.

Ett bra klorvärde ligger mellan 1-2 ppm, i fritt klor. Fritt klor är den del av kloret som inte är uppbundet av smuts och som fortfarande är aktivt.

Det finns även fyrfunktionsklor med inbyggt algmedel, flockningsmedel och klorstabilisator, vilket gör att man automatiskt får tillgång till de viktigaste medlen på ett enkelt och smidigt sätt.

En puck av fyrfunktionsklor placeras i silkorgen i bräddavloppet eller i en klorinator och löses sakta upp med det cirkulerande vattnet. Detta ger vattnet den behandling som normalt sett behövs.

Vid hög värme, algbildning, mycket nedfall av exempelvis regn, vid hög badbelastning samt vid säsongsöppning/stängning behöver chockklor tillsättas.

Chockkloret består av klor i granulerad form. Vattnet ska cirkulera under chockbehandlingen, och efter drygt ett dygn kan synlig smuts avlägsnas med bottensug medan osynlig smuts ansamlas i filtret. Då kan det också vara lämpligt att testa PH-värdet så att man ser att vattnet är i balans för normal fortsatt behandling. Observera dock att klorhalten kan vara mycket hög i vattnet något dygn efter chockbehandlingen, varför mätning av klor bör vänta.

4. Några tumregler för vattenskötseln

Duscha före bad! Genom att duscha innan du hoppar i poolen minskar du mängden bakterier du tillför. Då behövs också färre kemikalier. 

Tillsätt alltid kemikalier i vatten och inte tvärtom.

Tillsätt endast en kemikalie i taget.

Förvara kemikalier svalt och torrt och utom räckhåll för barn.

Publicerad den i följande kategori/er Sköta om, Sköta om poolen
Continue Reading

Så startar du din pool för säsongen

pool-sasongsstart-spaobad

Varje år ser vi fram emot att komma igång med badsäsongen efter den kalla vintern. Här kommer de bästa tipsen från Spa o bad för att arbetet ska gå så smidigt och säkert till som möjligt när du sätter igång poolen på våren.

Temperatur i poolen vid säsongsstart

Poolen måste startas innan vattnet i poolen går över +7 grader. Detta är viktigt för att undvika algbildning i poolen.

Se till att rätt kemikalier finns hemma

Innan du startar poolen kan det vara bra att kontrollera att du har de kemikalier hemma som behövs för att justera poolens PH- och klorvärde. Se även till att salt eller annat desinfektionsmedel finns till hands.  Här läser du om PH-balans, salt och kemikalier

Steg för steg fram till badfärdig pool

1. Översyn av pool och utrustning

Börja med att göra en genomgång av poolen och dess utrustning. Ledningar, inlopp/utlopp, filter och elinstallationer bör man undersöka så att allt är i sin ordning. Har du värmepump så ska denna anslutas med slangarna som plockades av vid vinterstängningen.

2. Fyll på vatten

Återfyll nu poolen med nytt vatten tills vattennivån når upp till ca 75% av bräddavloppet.

3. Starta pumpen

Häll alltid vatten i pumpen innan driftsättning för att pumpen inte ska gå torr. Börja med att backspola filtret. Om det blivit någon form av tillväxt i filtret under vintern, så spolas detta då ut i avloppet istället för in i poolen. Här läser du om hur du backspolar sandfiltret

4. Starta filtrationen

När filtret backspolats kan du köra igång filtrationen. Denna bör gå på 24- timmarsdrift första veckan innan man går ner på 12-timmarsdrift.

5. Justera PH-värdet

Mät och kontrollera PH-värdet i poolen. Justera det om det behövs. Idealet är 7,2- 7,6. Chockklorera vattnet Chockkloret består av klor i granulerad form. Vattnet ska cirkulera under  chockbehandlingen. Efter drygt ett dygn kan synlig smuts avlägsnas med bottensug, medan osynlig smuts ansamlas i filtret. Då kan det också vara lämpligt att testa PH-värdet så att man ser att vattnet är i  balans för normal fortsatt behandling. Observera dock att klorhalten kan vara mycket  hög i vattnet något dygn efter chockbehandlingen, varför mätning av klor bör vänta.

7. Efter ett dygn bör du borsta och bottensuga poolen

Poolskötarappen hjälper dig att hålla vattnet rent och klart.

Publicerad den i följande kategori/er Sköta om, Sköta om poolen
Continue Reading